Mer enn dobler hurtigladeeffekten

Arctic Roads åpnet idag Nordens første ikke-proprietære hurtiglader som kan levere opptil 120 kW effekt på ett enkelt uttak. Åpningen skjedde på Marché Vestby, og laderen står nå klar til å lade alle de nye elbilene som vil komme på markedet fra 2016, på effektnivåer som hittil har vært forbeholdt Tesla Model S. Samtidig vil enkelte biler snart kunne lade betydelig raskere enn det de har vært vant med på eksisterende infrastruktur.

Ladeteknologien leveres av det globale elektronikkselskapet Delta Electronics. I tillegg til å yte 120 kW effekt på ett enkelt DC uttak, kan laderen også lade 2 biler samtidig hvorpå den tilgjengelige effekten blir fordelt mellom tilkoblede elbiler. Laderen er også modulær, som tillater for oppgradering til 150 KW på DC uttak i løpet av relativt kort tid. Selv ved lading på slike høye effekter er laderen meget stille.

thumb_69.1kW_1024-22

Fra åpningen: KIA 69 kW demo

Dobbelt så rask lading demonstrert

Til lyden av Daft Punk’s “Harder Better Faster Stronger” Ble det på åpningen satt nordisk hastighetsrekord i å lade en KIA Soul EV. Ettersom batteriet er det største i sitt segment gir det også muligheter for å lade batteriet fortere, siden det er mer overflate å spre elektronene på. KIA Soul EV kan ta imot 68-70 KW effekt over en lengre periode, noe som gjør det mulig å lade bilen fra 0 til 67% på 13 minutter. En tydelig kontrast til hurtigladerne som er installert i felten idag, hvor samme ladetid på 13 minutter typisk kun gir 34% lading.

“KIA Soul EV et meget godt eksempel på at det er selve ladeutstyret, og ikke ebilen som er blitt flaskehalsen for et stadig voksende antall elbiler i Norge i dag. Så fort CHAdeMO Association med deres medlemmer får vedtatt et høyere effektnivå til deres standard, vil Arctic Roads og Delta Electronics stå klar til å levere effektnivå som vi har demonstrert at er mulig å levere her idag, sier Leif Richard Bones Egge, Markedsdirektør i Arctic Roads og legger til:

“Skulle det dukke opp en Tesla Model S med CCS adapter her imorgen og koble seg til, vil den bilen faktisk kunne få 120 KW effekt. Alt er klart til offentlig bruk på CCS siden. Når Chevrolet Bolt settes i produksjon i 2016, så er alt klart. Når BMW, Volkswagen, Audi, Porsche, og alle de andre som er rett rundt hjørnet kommer, så er alt klart. Alle disse vil kreve et effektnivå som er langt høyere en det dagens infrastruktur kan levere, og vi ser det derfor at et minimumsnivå på 120 kW som det eneste riktige valget vi har når vi skal bygge nye ladestasjoner fremover.”

IMG_8437-17

Går inn i ENOVA konkurranse med 120 kW+

Enova lanserte i september en offentlig konkurranse om støttemidler til utbygging av hurtigladere i 6 transportkorridorer i Sør-Norge. Utlysningskriteriene ber om minimum 2 stk. 50 kW hurtigladere. En ladestasjon basert på denne minimumsløsningen vil oppleves som gammeldags innen laderne skal være ferdig utbygd i oktober 2016. Arctic Roads har derfor tatt en avgjørelse om at selskapet kommer til å levere utstyr som kan levere minimum 120 kW i den aktuelle konkurransen.

“Når trendene i både bil og ladeindustri er så tydelige som de er, kan vi ikke mot bedre viten investere i teknologi som snart er irrelevant for det vi søker å oppnå; et komplett skifte fra en fossil- til en fornybar transportsektor” avslutter Egge.

Illustrasjon av ladested med høyt trafikkgrunnlag:

8 ganger 120kW.001

Åpner 120 kW lader: Jorma Autio - DES Vice President, Head of Solutions Business - Delta EMEA og Leif Richard Bones Egge - Markedsdirektør, Arctic Roads AS

Åpner 120 kW lader: Jorma Autio – DES Vice President, Head of Solutions Business – Delta EMEA og Leif Richard Bones Egge – Markedsdirektør, Arctic Roads AS

 

FV: Ole Anders Liberg - Teknisk Rådgiver, Kia Bil Norge, Leif Richard Bones Egge - Markedsdirektør, Arctic Roads AS og Kjetil Myhre - PR og Kommunikasjonsdirektør, BMW Norge AS

FV: Ole Anders Liberg – Teknisk Rådgiver, Kia Bil Norge, Leif Richard Bones Egge – Markedsdirektør, Arctic Roads AS og Kjetil Myhre – PR og Kommunikasjonsdirektør, BMW Norge AS

thumb_IMG_8478_1024-32

thumb_IMG_8468_1024-30